Maja fejlődése

kép címe

Utolsó kommentek

Linkblog

Nevelés

2009.09.23. 19:56 - dharma

Mostanában azon gondolkozom,h ha Maja már elkezdi felfedezni önmagát és ki is tudja már fejezni akaratát,akkor hogy is tovább?

Ma megint szomszédoltam és figyeltem Kata gyerekét,hallgattam a történeteket Anyósától. Ha majd előjön a sok-sok kérdése: „Ez mi? Mit csinál? Miért? Hogy lesz a gyerek?” stb…,akkor mit fogunk mondani? Ha majd jön a Karácsony,meg a Télapó? Ez a kérdés főleg azért is érdekel,mert nem valljuk a kereszténységet. Így el sem tudom képzelni,h fog jönni a Jézuska,de egy gyereknek meg a fantáziájának kell az a kis izgalom. Kicsi koromban én sem a szülinapomat,meg a "csak" ajándékokkal járó ünnepeket vártam,hanem a Karácsonyt,meg a Nyulat,meg a...

Ha majd megkapom Tőle az első pofont,vagy szóbeli sértést,akkor mit fogok lépni? Szomszédom Anyósa drasztikusan,de hatásosan járt el. Ha leköpte a gyerek,visszaköpte vízzel,ha beleharapott a gyerek,akkor visszaharapott,h ne ismételje többet…Ez az a módszer,amivel én nem szeretnék élni,de sikerrel járok akkor is,ha elmagyarázom majd Neki szépen mit,hogyan,miért vagy miért ne? El tudok majd valamit érni ész érvekkel egy 2-3 évesnél?

Mi lesz majd az első nagy játszóterezésnél? Kis visszahúzódó lesz,vagy erőszakos? Vagy az első nap az oviban,ami most a fórumon is nagyon esedékes téma?

Ezek tudom,h már messze vannak,de a mai védőnői látogatáson tornáztattuk kicsit Maja lábát és nehezen engedte,h mozgassuk. Mondta a védőnő,h most már azért Neki is van saját akarata és már ilyen korban is sokszor ellenállnak. Így már lehet még sincsenek már olyan messze ezek a pillanatok. 

 

Amiben biztosak lehetünk,h elég akaratos kis egyéniség. És ez nem feltétlen gond,csak váljék hasznára. Egyre inkább elvárja a Vele való foglalkozást. Tartalmas foglalkozást! Már nem jó a megölelem,összebújunk…Játszani kell,beszélni Hozzá,énekelni,mondókázni,tornázgatni…szóval szó szerint szórakoztatni. Ha nem,akkor jön a visítás,sikítás. Nem sír,hanem visít. Az-az érzésem,h ez főleg azóta van,amióta rájött,h Neki igenis van hangja a síráson túl is. És mire másra lenne jó a babaúszás?

 

Ma nagyon sokat beszélgettünk,nevetett, mozgolódott,forgolódott hasról hátra és reggel,amíg takarítottam előszeretettel nézte a 2006-2007-es Ozora videót (by Pumpui). Prezentálom is és elbúcsúzom mára

 

A bejegyzés trackback címe:

https://novogetunk.blog.hu/api/trackback/id/tr161402617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ktouch 2009.09.24. 10:59:41

Érdekes dolog ez a nevelés. És igazán nincs recept rá, hisz minden baba olyan más. De vannak támpontok, ugye, melyeket pl a Suttogó meg más könyvek (a jó könyvek) leírnak, de nagyon sok minden függ a baba temperamentumától is, ugye vannak nehezebb és könnyebb babák. Véleményem szerint minden baba "akaratos", és ez nem csak vélemény, hanem tapasztalat is, mindenki ezt tapasztalja, amint a babája már elkezd többet is csinálni, mint enni, aludni, ez a self fejlődése. De egy biztos, bízz magadban és a saját értékeidben, anyai ösztönödben, és akkor nem vétheted el. Bár a párom szerint úgyis elvétjük, hisz akaratlanul is saját magunk formájára alakítjuk a neveléssel a gyermekünket...hááát, ez így túl sarkított, de alapjában véve igaz.
Írod, hogy "szórakoztatni " kell a babát, gondolom azért, hogy ezt viccesen írtad :D A babát szerintem nem szórakoztatni kell, vagyis nem azt igényli, hanem kifejezi erős igényét arra, hogy ne csak fizikailag szükségleteit elégítsék ki, hanem érzelmi-akarati fejlődését, na, ez legalább olyan fontos, mint a fizikai ellátása, sőt, ez a nagyobb "munka" a szülő részéről, mert a gyerekkel való intenzív foglalkozást jelenti az etetésen, fürdetésen és altatáson kívül. Szívesen megosztok veled olyan cikkeket, melyeket tanulmányaim során olvastam és olvasok, amelyek pont erről az érzelmi fejlődésről szólnak....írd meg majd az emailcímed priviben, és elküldöm, ha érdekell.

Szép napot nektek!!! :)

kikocs 2009.09.25. 14:25:59

Na, te is tudatos anyuka leszel. Én egyre jobban irigylem azokat, akik csak csinálják a gyereknevelést, és közben nem kell gondolkozniuk azon, hogy most ennek mi lesz a következménye, és hogy lesz tovább. Pedig kiszámíthatatlan igaziból, kapja az ember a meglepetés-csomagokat, jót, rosszat egyaránt :)
A karácsony meg érdekes téma, bár nekünk egyértelmű, hogy angyalka jön, de mindenképpen kell a varázslat szerintem is, ez is egy mese. Igazán ez, a gyerekek öröme, hite teszi valóban varázslatossá az ünnepet. Gyerek nélkül csak szép, meghitt... stb. Még a hitemmel, és Jézus születésének csodájával együtt is. Legalábbis nekem. Talán mert a szeretet két lábon járó (totyogó, mászó, hempergő) megtestesítői... Még van idő eldönteni, a fórumon úgyis téma lesz :)

dharma 2009.09.25. 20:23:13

Na elszállt,amit írtam :S

Kikocs lehet igazad van :) Majd egy év múlva beszámolok. Nekem,mint iszonyat skorpiónak :D sokszor csőlátásom van. Ezért is örülök annak,h korábban olvastam,h milyen jellemzői vannak a skorpió anyatípusnak és mire figyeljek oda (gondolok itt arra,h ne erőltessem Majára az én akaratomat). És hiszem,h ezek hasznos tanácsok lesznek. Ez csak egy példa volt.
De álmodtam már helyzeteket,amikor Maja nagyobb volt és reggel konstatáltam,amikor friss volt még az érzés ,h bizony sok helyzet ott és akkor dől el. Sok helyzetre abban a minutumban fogok reagálni. Szóval lesz ez is,az is :) Majd beszámolok,vagy majd úgyis tudni fogod :)

Katacs örülök,h vagy :)
A szórakoztatást arra értettem,h már nem csak ösztönből él. Már nem csak fizikai igényei vannak (mint pl,h ott legyek mellette,vagy átöleljem,ha valami fáj) és már nem csak érzelmi igényei vannak (mint,h érezze a szeretetemet,bízzon bennem...),hanem már játszani,énekelni,mondókázni,csikizni,pocakon fújogatni,stb is szoktunk. Ezeket élvezi,de nagyon és ezek már inkább szórakoztatásnak minősülnek. De én talán én jobban szórakozom,mint Maja :D
Valamikor csak úgy kedvem támad,bezárkózom Vele a szobájába,kizárok mindent és mindenkit és csak együtt játszadozunk,buzdítom a mozgásra,stb...Ezek a legjobb pillanatok :)

dharma 2009.09.25. 20:24:20

Ja és Kikocs még a régi fórumon volt téma a Karácsony,mert ez már felvetődött korábban is bennem,de lassan aktuális lesz ismét :)

dharma 2009.09.27. 13:05:12

Demetnik pont ugyanezek miatt vetődtek fel bennem is a kérdések. Látszik,h szintén skorpió :D Nekem is az első,h a köztünk lévő kapcsolat a bizalomra épüljön. Ugyanígy érzek én is. És persze nem lehet tudni,h melyik lépés lesz jó,csak elgondolkoztató :)

ktouch 2009.09.30. 10:03:32

Kikocs, nehogy félreérts...én abszolút általános dolgokról írtam, nem arról, hogyan és mit kell csinálni, és ezt én sem döntöm el előre, pont amiatt, ami miatt írtad. Szerintem is csinálni kell és kész, a legjobb érzéked szerint, erre írtam, hogy nincs recept.....:)

Dharma, valóban, a kicsik inkább minket szórakoztatnak :D

No és a Karácsony, a gyermekek szem csillogásától lesz olyan gyönyörű, pl. a Kedvesem sem nagy Karácsonyos, de biztos vagyok benne, hogy gyerekkel másként fogja érezni...:)

dharma 2009.09.30. 11:54:16

Szerintem Kikocs rám értette a tudatos anyukát :)
Én biztos vagyok Katacs,h Te inkább "éljünk a mának" Anyuka leszel :))) Olyan,mint Emi :)
Egyik barátnőm is így neveli a gyerekét és nagyon jól csinálja (márha ilyen lehet írni. Nagyon nyitott fia van. De ahogy írtad,nincs recept :)
Nálunk is a Dani az,aki abszolút nem "vallásos". Sem a családja,meg sincs keresztelve. De ahogy írtátok maga a varázs,ami kell.
Engem,ami legondolkoztat az-az,h-h adjuk elő? A Jézuska jön majd,besurran a szobába,mint egy úgymond "személy" és beteszi az ajándékokat a fa alá? Vagy "csak" egy,a Karácsony szellemét megtestesítő "mese"? De az ajándékokat mi hozzuk?
Ezek ennyire azért érdekelnek,mert tudom,h majd elkezdődik a gyerekbe a "Miért"-ek korszaka és akkor aztán még azt is megkérdezi,h milyen ruha van a Jézuskán?

ktouch 2009.09.30. 17:11:42

No, lehet, hogy Rád értette, mennyire félre lehet érteni egy ilyen csak betűs felületen a mondanivalót :)
Keresztfiamék hárman vannak, és már nagyon korán rájöttek a turpisságra, de a szülők annyira jól megoldották, az ajándék a szülőktől jön, ezt tudják, de előtte mégis írnak az angyalkának (Erdélyben az Angyal jön, nem a Jézuska), a karácsonyfát is együtt díszítik, de az egésznek a varázsa mégis megvan, amíg kicsi elhiszi, hogy jön az angyalka, aztán ez szépen átmegy, és nem lesz csalódása, ha szépen elmesélik nekik. képzeld, még a Mikulást is mindig olyan örömmel várják, pedig már évek óta tudják, hogy az apjuk az :D A gyerekek szeretik megélni a mesét, és benne lenni :)

Hogy érted azt, hogy "éljünk a mának"? Csak mert én nem vagyok az carpe diem típus....más dolgaimban....:) Szeretek gondolni a holnapra....

ktouch 2009.09.30. 17:12:40

Ja , visszaolvastam, arra gondolsz, hogy "nem döntöm el előre" mit hogyan...:D

dharma 2009.09.30. 17:42:31

Így van :) Gondolom,de majd meglássuk :)


süti beállítások módosítása